СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

24.09.08.:

"МОРГАН СТЕНЛИ" ПРИВАТИЗАЦИОНИ САВЕТНИК ЗА "ТЕЛЕКОМ СРБИЈА"

 

БЕОГРАД , 23. септембра (Танјуг) - Агенција за приватизацију Влади Србије препоручила је да приватизациони саветник за Јавно предузеће "Телеком Србија" буде инвестициона банка "Морган Стенли" (Stanley), јер је доставила најповољнију понуду на тендеру.

У конкуренцији је била и понуда конзорцијума, коју чине међународна инвестициона банка "Ј.П. Морган Секјуритиз" и аустријска "Ерсте банка", за избор финансијског саветника у вези са примарном и секундарном јавном понудом акција за "Телеком Србија" а.д. Београд, саопштила је данас Агенција.

У згради Владе Србије су 12. септембра 2008. године, отворене финансијске понуде ова два понуђача, подсећа се у саопштењу.

Међународни тендер за избор приватизационог саветника за "Телеком" објављен је 24. априла у домаћој и страној штампи.

Стратегију спровођења иницијалне јавне понуде (IPO) акција "Телекома", коју припреми изабрани саветник, треба да усвоји Влада Србије.

Очекује се да трговање акцијама тог предузећа на Лондонској и Београдској берзи почне крајем ове или почетком 2009. године.

У власништву државе тренутно је 80 одсто акција "Телекома", а 20 одсто у власништву грчке компаније ОТЕ, односно, посредно компаније "Дојче Телеком".

"Телеком" ће и после спровођења IPO остати у већинском државном власништву, а акције тог предузећа добиће сви пунолетни грађани Србије који испуњавају услове за стицање права на бесплатне акције.

"Телеком Србија" је највећи мобилни оператер у Србији, са око 5,3 милиона корисника, и једина компанија која пружа услуге фиксне телефоније, с 2,91 милиона корисника, а један је од највећих Интернет провајдера.

Та компанија је у 2007. години имала приход од 75 милијарди динара, што је 17 одсто више него претходне године, а профит је био мањи за 22,6 одсто и износио је око 11,5 милијарди динара.

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu