СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

04.12.08.:

ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ВЕЛИКА ПРЕВАРА
ВЕЋА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА И УГС НЕЗАВИСНОСТ
 

Општи колективни уговор, потписан од стране Владе Републике Србије, Удружења послодаваца које у свом саставу има једва до 2% послодаваца и ткз. репрезентативних синдиката - Већа самосталних синдиката и УГС Независност, немогуће је применити у делу који се односи на топли оброк и регрес за коришћење годишњег одмора.

Приликом доношења Анекса Општег колективног уговора и Одлуке о примени Општег колективног уговора на све послодавце на територији Републике Србије синдикати, који су учествовали у потписивању, упознати су да нема средстава за исплату топлог оброка и регреса и да не постоји могућност да важи за све послодавце, а посебно за послодавце у јавном сектору, јер у том тренутку у нацрту Буџета за 2009. годину није предвиђено 40 милијарди динара потребних за исплату топлог оброка и регреса запосленима у јавном сектору, нити може бити предвиђено, јер се не планира увођење додатних буџетских ставки. Све ово је потврђено у изјавама званичника Владе Републике Србије и емисији „Кажипрст“ која је емитована данас на ТВ Б92 у којој је државни секретар министарства финансија, др Слободан Илић изјавио да нема ништа од проширеног дејства Општег колективног уговора у 2009. години, као и да је то предочено синдикатима потписницима Општег колективног уговора пре потписивања Одлуке о примени Општег колективног уговора на све послодавце на територији Републике Србије.

Остаје мистерија из којих средстава ће послодавци исплаћивати топли оброк и регрес, па је тиме остављена могућност да се смање зараде запослених и на тај начин обезбеде средства за исплату, што наш синдикат свакако неће прихватити.
Оно што се намеће као закључак је да је потписивање Општег колективног уговора велика предизборна превара, а проширење његовог дејства на све послодавце манипулација, посебно са запосленима у јавном сектору, јер како је познато Веће самосталних синдиката и УГС Независност спремају пакт са Владом Републике Србије о ненападању у 2009. години, а министар који је донео одлуку о примени Општег колективног уговора на све послодавце на територији Републике Србије се не бави пословима Министарсва рада и социјалне политику, него хапшењем хашких оптуженика.

Из овога се јасно види да су све најаве исплата топлог оброка и регреса за коришћење годишњег одмора од 01. јанура 2009. године само фарса и популистичка кампања ткз. репрезентативних синдиката - Већа самосталних синдиката и УГС Независност.

Онога тренутка када Влада Републике Србије одмрзне зараде наш синдикат ће тражити пуну примену Општег колективног уговора и исплату топлог оброка у висини 15% просечне зараде Републике Србије, регреса у висини 75% просечне зараде Републике Србије и увећање зараде по основу „минулог рад“ у висини 0,5% по години оствареног радног стажа, и то из посебних средстава, а не смањењем основне зараде.

 

Информативна служба СТС
    

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu