СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

30.12.08.:

ОДРЖАНА XIII СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА „СРБИЈА“

 

XIII седница Скупштине Синдиката Телекома „Србија“ одржана је 23.12.2008. године у Нишу. Седници су присуствовали чланови Скупштине, комисија и органа Синдиката, као и бројни гости.

 


 


чланови скупштине и гости

 


радно председништво

 

Пре почетка рада, члановима Скупштине обратили су се гости, који су поздравили присутне и пожелели много успеха у даљем раду.

 

поздравни говор председника гране енергетике КСС Величковића

 


поздравни говор директора сектора за интерне односе Горана Гњидића

 

Након отварања Скупштине и усвајања дневног реда, председник Синдиката г–дин Мирослав Јоксимовић, поднео је годишњи извештај о раду Синдиката и план рада за 2009. годину. Током 2008. године постигнуто је следеће: основне зараде повећане су изнад стопе инфлације (11%-фебруар, 4%-септембар и 1,5 бруто зарада из добити за 2007. годину), допунско/добровољно пензијско осигурање уплаћује се запосленима од јануара 2008. године у висини неопорезивог износа (3.000,00 динара), настављено је одобравање субвенција и реализација кредита према стамбеној политици Предузећа, усвојен је акт о процени ризика на раду уз активно учешће представника нашег Синдиката, Синдикална организација Телус је постигла репрезентативност и као најважније, након вишегодишњег залагања за доношење Закона о праву на бесплатне акције овај закон је усвојен и запослени су уписали право на бесплатне акције, а основали смо и Удружење власника акција „Телеком Србија“ а.д. које заступа интересе запослених и бивших запослених у „Телеком Србија“ а.д. и ЈП ПТТ саобраћаја Србија у вези акција. Такође, Конфедерација слободних синдиката броји скоро дупло више чланова у односу на 2007. годину, јер су јој се прикључили и синдикати медицинских радника, железнице и други.

 


обраћање председника Синдиката Мирослава Јоксимовића

 

Споразум са пословодством везано за материјални положај запослених у 2009. годину, потписан је 03.12.2008.године и њиме је предвиђено повећање основних зарада од 8% у јануару месецу за прву половину године, исплата учешћа у добити у висини 1,5 бруто зараде запослених у 2008. години и додатно пензионо осигурање у висини неопорезивог износа од 3.303,00 динара. На основу овог Споразума Управни одбор Предузећа је усвојио Буџет за 2009. годину, који треба да буде одобрен од стране Владе Републике Србије.

Наш Синдикат је покренуо иницијативу за споразумно продужење Колективног уговора, чија се реализација очекује током 2009. године, а након чега ће се покренути иницијатива за измене Колективног уговора.

Планиран је и наставак активности везаних за проширење примене Општег колективног уговора на „Телеком Србија“ а.д. током 2009. године, што се односи на повећање висине накнаде за топли оброк и регрес за годишњи одмор и процента увећања зараде по основу „минулог рада“.

У 2009. години потребно је предузети одређене кораке, како бисмо се припремили за либерализацију тржишта телекомуникационих услуга и спремно дочекали евентуалну приватизацију „Телеком Србија“ а.д.. У том циљу неопходно је ојачaти позицију Удружења власника акција „Телеком Србија“ а.д. и радити на његовом омасовљењу.

Такође, потребно је ојачати позицију нашег Синдиката у другим организацијама, као што су ЕУРОФЕДОП, чија смо чланица од маја месеца 2006. године и Конфедерацији слободних синдиката. Радиће се и на уласку у Социјално-економски савет и на уједињењу са сродним синдикатима.

Као и претходних година, наш Синдикат ће се залагати и за подизање нивоа безбедности и здравља на раду учествујући у раду Одбора за безбедност и здравље на раду и Комисије за набавку средстава и опреме личне заштите.

У расправи су, поред председника Синдиката, учествовали и други функционери синдиката, који су одговарали на питања чланова Скупштине.

 

обраћање председника КСС и потпредседника нашег синдиката
Ивице Цветановића

 

обраћање председника Извршног одбора Братислава Антанасковића

 

На седници Скупштине извештаје су поднели Надзорни одбор Синдиката и Комисија Фонда солидарности и закључено је да није било неправилности у раду.

 

обраћање председника Надзорног одбора Александра Павловића

 

обраћање председница Комисије фонда солидарности Зорице Јевремовић

 

обраћање председнице Статутарне Комисије Радине Томановић

 

Погледајте видео информацију »

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu