СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

25.02.09.:

ОКРУГЛИ СТО О ПЕРСПЕКТИВИ ЈАВНИХ И ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ

 

Округли сто о перспективи јавних и државних предузећа у Србији, одржан је дана 24.02.2009. године у хотелу Hayatt Regency, у организацији Економист медија групе. Учесници на округлом столу су, поред директора јавних предузећа, били представници Владе Републике Србије, као и стручњаци светски познатих агенција и институција које се баве проблематиком приватизације у области јавног сектора у привреде, а присуствовали су представници Синдиката Телекома „Србија“.

 

Поздравни говор је одржао Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник магазина Економист, а након тога присутнима се обратио потпредседник Владе Републике Србије, Божидар Ђелић, државни секретар Министарства финансија, Вук Ђоковић, чланови Економског савета Владе Србије Стојан Стаменковић, Милојко Арсић и Дејан Шошкић. Уводну реч је имао генерални директор „Телеком Србија“а.д., Бранко Радујко, након чега је следила дискусија директора осталих државних и јавних предузећа и осталих учесника.

 

Теме о којима се дискутовало на округлом столу су:

  • Будућност јавних предузећа;

  • Критеријуми за дефинисање проблема јавних предузећа;

  • Категоризација јавних предузећа: која треба, а која не треба приватизовати;

  • Контрола државе над јавним предузећима;

  • Зашто држава даје сагласност на масу зарада у предузећима која остварују профит и да ли су критеријуми за утврђивање зараде демагогија?

  • Приватизација;

  • Регулација.

Представници Синдиката Телекома „Србија“ су активно учествовали постављајући питања. Председник нашег синдиката Мирослав Јоксимовић први је поставио више питања потпредседнику Владе Републике Србије, Божидару Ђелићу, која су се односила на евентуалне планове о доношењу измена Закона о праву на бесплатне акције, с обзиром да се запослени, бивши запослени и грађани у дотадашњој дискусији нису помињали као власници, већ само држава са 80% и ОТЕ са 20%, ком приликом је истакао да наш синдикат неће пристати на измене Закона на штету запослених и бивших запослених. Једно од питања које је председник нашег синдиката поставио је и да ли ће се, истовремено са либерализацијом тржишта телекомуникација, „Телеком Србија“а.д. изузети из примене Уредбе о зарадама и другим примањима у јавним предузећима и на тај начин омогућити да запослени у „Телеком Србије“а.д. имају исте зараде као запослени у конкурентним компанијама, што је према ставу нашег синдиката неопходно урадити.

 

Потпредседник Владе Републике Србије, Божидар Ђелић је одговорио да Влади није достављен предлог за измену Закона и да се закон неће мењати на штету запослених, бивших запослених и грађана. Такође, у свом обраћању потпредседник Владе је рекао да је преовлађујућа опција у Влади Србије да „Телеком Србија“а.д. не буде већински продат само зато што су потребни буџетски приходи, док се не побољшају услови на тржишту и да је боље да се држава задужи са стране како би решила питање текуће ликвидности.

 

Генерални директор „Телеком Србија“а.д., Бранко Радујко је рекао да ће компанија поштовати сваку одлуку Владе Србије, али да је његов став да је боље да се у условима кризе не продаје „Телеком Србија“а.д., јер се не може достићи права вредност, већ га треба припремити за ширење или продају када ситуација на тржишту буде повољна. Посебно је нагласио да није добро продавати Предузеће које добро послује због једног годишњег буџета и да би акционари ЈП ПТТ-држава и грчки ОТЕ требало да се што пре изјасне да ли ће приватизације ускоро бити или не. У случају да одлука буде да се „Телеком Србија“а.д. не приватизује, менаџмент компаније би акционарима предложи низ мера за рад компаније, којима би се превазишла релативно висока задуженост, како би „Телеком Србија“а.д. био спреман за ширење или добру продају када се за то створе услови.

 

Када је реч о смањењу трошкова, рекао је да сматра да трошкове не треба смањивати првенствено преко смањења броја запослених, зато што зараде и сви остали трошкови радне снаге чине око девет одсто прихода, али уколико анализе покажу да је и то неопходно, тиме се неће остварити велика уштеда. Његово мишљење је да држава треба да одлучи о платама главног менаџмента, јер га она и поставља, али да извршни директори и сви други запослени треба да примају плате према стању на тржишту, јер ће у супротном доћи до одлива кадрова, са чим се наше Предузеће већ суочава и навео да сматра да је боље да се у свим државним предузећима изабере професионални менаџмент.

 

Указао је на то да је велики проблем дуг „Телеком Србија“а.д., који је јако тешко отплаћивати у условима неекономских цена у основној делатности, фиксној телефонији и све јачој конкуренцији, као и да додатни проблем представља курс евра, јер је приход Предузећа у динарима, а дуг се отплаћује у страној валути и истакао да овај дуг Предузеће има због ширења посла по региону, у Црној Гори и Републици Срспкој. Према генералном директору најгора опција би била да нема приватизације и да се ништа не мења у Предузећу.

 

Синдикат Телекома „Србија“ је већ неколико пута изнео свој изричит став о питањима која су била тема округлог стола, што је председник нашег синдиката поновио и том приликом.

 


 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs