СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

22.06.09.:

 Танјугова вест са конференције за новинаре

УПР:ТЕЛЕКОМ-СИНДИКАТИ-ЗАХТЕВ

 

Синдикати Телекома траже да их држава третира као АД

 

БЕОГРАД, 19. јуна 2009.(Танјуг) - Представници три синдиката запослених у Телекому Србије затражили су данас од владе и надлежних органа да ту компанију не третирају као јавно предузеће, већ као акционарско друштво, како је и регистровано.

Представници Јединственог синдиката Телекома, Синдиката Телекома "Србија" и Конфередације слободних синдиката на заједничкој конференцији оценили су да се то предузеће урушава због одлука владе које иду у корист конкурентских кућа.

 

"Ми нисмо против конукренције, али нећемо нелојалну конкуренцију која не уложи ни динар, а узме 30 одсто наших прихода", казао је председник синдиката Телекома Мирослав Јоксимовић и додао да постоје назнаке да ће осим конкуренције на тржишту мобилне доћи до већег развоја тржишта фиксне телефоније.

Држава је ове године узела две трећине дивиденди Телекома, 2008. године постигнут је рекордан раст оперативног прихода предузећа од 43,5 одсто, а у овој години то предузеће послује изузетно добро, иако је цена услуге фиксне телефоније три пута мања од економске, навео је Јоксимовић и додао да радници од тога нису имали користи.

Јоксимовић је упозорио да је од Нове године преузимањем 20 одсто акција грчког ОТЕ-а, Дојче телеком повећао индиректни удео у Телекому Србија и скренуо пажњу да уколико дође до приватизације, Дојче Телекому неће бити тешко да откупом мањег броја акција од радника или грађана оствари већинско власништво у Телекому Србија, које је од националног значаја.

"Управо немогућност исплате добити предузећа радницима, али не и Дојче Телекому као мањинском акционару, може се посматрати као помоћ државе тој компанији да преузме Телеком", казао је он.

Како је казао, држава Уредбом ограничава зараде у том предузећу третирајући га као буџетског корисника, а не као предузеће које тржишно послује, чиме онемогућава стимулацију запослених и ради у корист конкуренције, која ће одласком радника из Телекома, добити стручне кадрове.

Представници синдиката истичу да је највероватнији разлог овакве "блокаде" рада Телекома тежња да се он приватизује, која је предвиђена првим споразумом са Међународним монетраним фондом.

Стварање негативне климе утицаће негативно на процену вредности компаније и акције Телекома прошле године процењене на 480 евра по години стажа могу бити оборене и до цене од 20 евра по години, казао је Јоксимовић.

 

Конфедерација слободних синдиката, казао је њен председник Ивица Цветановић, упутила је допис премијеру Мирку Цветковићу у коме наводи да увођење привременог пореза на зараде угрожена права запослених, пре свега право на зараду према уложеном раду. Он је упозорио да ће, уколико премијер Србије на допис не одговори за седам дана, та синдикална централа почети припреме за штрајк и подсетио да њу чине представници радника свих јавних система у Србији, међу којима ЕПС, Телеком, Железнице Србије и други.

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs