СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

01.07.09.:

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА ОДРЖАЛА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

 

Конференција је одржана дана 30.6.2009. у Медија центру у Београду. Конференцији је присуствовао већи број медија јер су најављене теме одсликавале изузетно тешку економску позицију запослених и неспособност државе да пронађе адекватна решења за све теже последице светске економске кризе.

 

Тема конференције: „СУДБИНА ДРЖАВЕ ЈЕ У РУКАМА РАДНИКА“

 

Подтеме:

  • Терет мера Владе за спречавање последица светске економске кризе највећи на леђима радника;

  • Пропадање великих државних система као припрема за њихову приватизацију;

  • Формирање кризног социјално-економског савета због ванредног стања у економији и социјалним односима у Србији;

Конфедерација слободних синдиката поново упозорава јавност да мере Владе за спречавање негативних ефеката светске економске кризе директно утичу на смањење права радника при чему се крше међународне конвенције, Устав Републике Србије, Закон о раду, колективни уговори и споразуми. Радници остају без посла, уговорених зарада и накнада, социјалног и здравственог осигурања и основних средстава за нормалан живот. Док се држава бави заштитом интереса крупног и финансијског капитала и политичке олигархије на другој страни све је већи број радника који прелазе у сиромашну категорију становништва.

 

Апелујемо на синдикате и раднике да не забораве да ову државу не чини мањина која влада већ већина која ради. Без нашег рада нема ни државе.

 

Са друге стране најзначајнији ресурси за привреду једне мале земље као што је Србија јесу енергетика, саобраћај и тлекомуникације, односно развој нових технологија. Наша држава се према овим секторима не понаша као домаћин и власник који има јасну стратегију и интерес да их развија у корист свог становништва, већ као неко ко их свесно урушава због решавања краткорочних финансијских проблема или интереса неких будућих приватних власника. Катастрофални резултати досадашње приватизације у Србији, као и лоша искуства других у приватизацији ових сектора, треба да буду опомена за све нас и као раднике и као грађане.

 

Све теже стање у Српској привреди и недостатак свести да су последице светске економске кризе погубне за све, уз непостојање социјалног дијалога међу социјалним партнерима неминовно води у социјалне сукобе. Да ли и коме то одговара? Ко ће бити одговоран за крајње последице социјалних немира? Конфедерација захтева од Владе Републике Србије да примерено овој ситуацији обезбеди институционални оквир за хитно формирање Кризног Социјално-економског савета који би активно учествово у свим будућим активностима и мерама Владе.

 

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

 

 

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs