10.12.09.:

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА ОДРЖАЛА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

Конфедерација слободних синдиката је јуче, 09.12.2009. године у 11,00 часова у Медија Центру у Београду, одржала конференцију за новинаре на тему „Докле ћемо да живимо и радимо као да смо у федуализму?“. На конференцији су говорили Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката, Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома „Србија“, Александар Павловић, председник Синдиката ПТТ и Цвета Трифуновић, председник Гране запослених у социјалној заштити.

Погледајте видео записе са конференције за новинаре (преко YouTube сервиса):

Преносимо текстове и делове текстова који су објављени у медијима везано за садржај конференције за новинаре: Бета », Б92 », Привредни преглед », Правда ».

Положај запослених све лосији, социјални дијалог не постоји

Бета пре 1 дан

БЕОГРАД, 9. децембра 2009. (Бета) - Конфедерација слободних синдиката, чији су оснивачи репрезентативни синдикати из јавног сектора, позвала је данас грађане Србије да не продају бесплатне акције у бесцење већ да се организују у удружења акционара.

Та најмлађа синдикална организација у Србији данас је на конференцији за новинаре у Београду такође упозорила на све лошији материјални положај запослених у земљи, уз опаску да социјални дијалог у Србији не постоји.

У Конфедерацији истичу да су против замрзавања зарада у 2010. години које предвида нацрт буџета за наредну годину, већ да се примања усклађују у зависности од стопе инфлације и с тим у вези ће ових дана започети разговоре с посланичким клубовима у Скупштини Србије.

Мирослав Јоксимовић, представник синдиката Телекома Србије, поновио је оцену да се у земљи урушавају велики системи, да нема стратегије за развој јавних предузећа и да је свеједно да ли је нека компанија успешна или не.

Он је казао да је добит Телекома у 2007. години износила 11 милијарди динара, а у прошлој 5,6 милијарди, док 70 одсто запослених у тој компанији прима зараде од 350 до 400 евра и да је њихово повећање неизвесно.

Јоксимовић је подсетио да је раздвајање ПТТ-а од Телекома у току али да му није јасно како ће ПТТ "то раздвајање преживети будући да није на буџету".

Када је реч о подели бесплатних акција, како је казао, пре приватизације Телекома очекује се да ће грађани добити до 15 одсто акција Телекома а запослени од 10 до 15 одсто.

Уопште, када је реч о бесплатним акцијама не само Телекома или НИС-а, из Конфедерације апелују на грађане да буду стрпљиви, не продају будзашто те хартије од вредности, како се не би десило да "за једно вече већински власник компаније постане неко ко је те акције врло јефтино купио", а чија ће се тржишна вредност врло брзо показати као вишеструко већа.

Цвета Трифуновић из синдиката запослених у социјалној заштити рекла је да је економски положај запослених у јавним службама у Србији испод сваког достојанства.

Према њеним речима, преко 5.500 људи су неквалификовани радници, они са средњом стручном спремом примају плате од 16.700 динара, а Влада Србије прети да ће и у наредној години те зараде остати на истом нивоу, односно замрзнуте.

Реч је, како је навела, о људима који раде у домовима за децу без родитељског старања, са децом ометеном у развоју и одраслима са душевним поремећајума. Трифуновићева је навела да су зараде оних с високом стручном спремом додуше више, али да синдикат неће дозволити даље раслојавање друштва.

Уколико социјални дијалог са владом изостане Конфедерација слободних синдиката за пролеће најављује велике радничке протесте.

(Бета, 09.12.2009)

Синдикати траже повећање зарада

10. децембар 2009. 10. децембар 2009. | 08:27

Конфедерација слободних синдиката (КСС) предлаже да се у буџет за 2010. годину урачуна повећање зарада радника тих система у нивоу достигнуте инфлације.

"Влада Србије оглушила се на наше позиве за преговоре о буџету па смо се обратили посланичким клубовима, јер је то једини начин да се у буџету права радника заштите на прави начин", рекао је председник КСС Ивица Цветановић.

Конфедерација окупља раднике запослене у највећим државним системима - Електропривреди Србије, НИС-у, Телекому Србије, као и запослене у систему сицијалне заштите.

Уколико социјални дијалог изостане и у овој форми, односно повећање зарада не буде уградјено у буџет за наредну годину, КСС ће позвати све синдикате да се уједине у јединствени социјално-економски покрет, а у првом тромесечју 2010. године могућа је и радикализација протеста.

Конфедерација се противи замрзавању зарада и тражи да се зараде дефинишу на основу достигнуте инфлације, као и да се у предузећима која добро послују омогуће преговори за додатно повећање зарада.

Председник синдиката у "Телекому Србије" Мирослав Јоксимовић упозорио је да није оправдано замрзавање зарада у предузећу које је само прошле године две трећине дивиденди дало држави, а у првих девет месеци ове године остварило добит већу него 2008. године.

Јоксимовић је објаснио да више од 70 одсто радника има зараде између 350 и 400 евра што није пуно, јер је реч једној од најуспешнијих компанија у Југоисточној Европи, и додао да се Телеком истовремено изузетно добро носи са оштром конкуренцијом у мобилној телефонији.

Акције Телекома вредеће 500 евра

Предвиђа се да ће од најављене  приватизације петнаест одсто добити грађани, а 10 до 15 одсто запослени, не одустаје се од поделе акција од 200 евта по години стажа и то пре приватизације, што би требало дефинисати и новим измењеним Законом о берсплатним акцијама.

Када изађу на верзу требало би да вреде и до пет стотина евра, додаје Мирослав Јоксимовић.

Иако је Влада најавила  одвајање ПТТ и Телекома још увек не постоји јасан план за власничке промене, али се најављују конкуренти у фиксној мрежи за ђшта су заинтересовани Теленор и СББ. То не значи да ће и цене бити оборене.

Иако се значајан део добити и дивиденди прелива у државну касу, још увек постоји маћехински став према овој компанији, јер су зараде и поред значајне добити замрзнуте а конкуренција јача, док истовремено социјални дијалог готово да и не постоји.

Бесмислено је да сваки грађанин остварује право на 1-700 динара од продаје раније продатих предузећа, што указује колико је приватизација била "успешна", наводи Александар Павловић, председник синдиката ПТТ.

Против "ледених" плата

Оштро се противимо замрзавању плата у 2010, захтевамо од Владе и свих посланичких група укидање те мере и посебан дијалог о буџету, уз омогућавање да зараде у профитабилним фирмама расту у складу са инфлацијом. Уколико се ништа не промени у социјалном дијалогу, разрешавању проблема у приватизацији и заустављању незапослености, КСС покреће социјално-економски покрет и позива све синдикате на заједничко деловање и протесте ширих размера.

Не постоји дијалог

Конфедерација слободних синдиката, чији су оснивачи репрезентативни синдикати из јавног сектора, позвала је јуче грађане Србије да не продају бесплатне акције у бесцење већ да се организјују у удружења акционара. Та најмлађа синдикална организација у Србији је на конференцији за новинаре у Београду такође упозорила на све лошији материјални положај запослених у земљи, уз опаску да социјални дијалог у Србији не постоји.

У конфедерацији истичу да су против замрзавања зарада у 2010. години које предвиђа нацрт буџета за нередну годину, већ да се примања усклађују у завистности од стопе инфлације и с тим у вези ће ових дана започети разговоре с посланичким клубовима у Скупштини Србије.

Мирослав Јоксимовић, представник Синдиката Телекома "Србија", поновио је оцену да се у земљи урушавају велики системи, да нема стратегије за развој јавних предузећа и да је свеједно да ли је нека компанија успешна или не. Он је казао да је добит "Телекома" у 2007. години износила 11 милијарди динара, а у прошлој 5,6 милијарди, док 70 одсто запослених у тој компанији прима зараде од 350 до 400 евра и да је њихово повећање неизвесно.

Јоксимовић је подсетио да је раздвајање ПТТ-а од "Телекома" у току, али му није јасно како ће ПТТ "то раздвајање преживети будући да није на буџету".

Када је реч о подели бесплатних акција, како је казао, пре приватизације "Телекома" очекује се да ће грађани добити до 15 одсто акција "Телекома" а запослени 10 до 15 одсто.

Уопште, када је реч о бесплатним акцијама не само "Телекома" или НИС-а, из Конфедерације апелују на грађане да буду стрпљиви, не продају будзашто те хартије од вредности, како се не би десило да "за једно вече већински власник компаније постаје неко ко је те акције врло јефтино купио", а чија ће се тржишна вредност врло брзо показати као вишеструко већа.

Цвета Трифуновић из Синдиката запослених у социјалној заштити рекла је да је економски положај запослених у јавним службама у Србији испод сваког достојанства.

Према њеним речима, преко 5.500 људи су неквалификовани радници, они са средњом стручном спремом примају плате од 16.700 динара, а Влада прети да ће и у наредној години те зараде остати на истом нивоу, односно замрзнуте.

Реч је, како је навела, о људима који раде у домовима за децу без родитељског старања, са децом ометеном у развоју и одраслима са душевним поремећајима. Трифуновићева је навела да су зараде оних са високом стручном спремом додуше више, али да синдикат неће дозволити даље раслојавање друштва.

Уколико социјални дијалог са Владом изостане, Конфедерација слободних синдиката за пролеће најављује велике радничке протесте.