СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

18.12.09.:


КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

И МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
НАСТАВЉАЈУ РАД НА ИЗМЕНАМА
ЗАКОНА О БЕСПЛАТНИМ АКЦИЈАМА

 

На иницијативу Конфедерације слободних синдиката, Министар економије и регионалног развоја, Млађан Динкић, је 16.12..2009. године примио делегацију Конфедерације у чијем саставу је био и председник Синдиката Телекома „Србија“ Г-дин Мирослав Јоксимовић чиме је настављена реализација Споразума о учешћу представника синдиката у телима и комисијама за спровођење Закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације предузећа чији је оснивач Република Србија.

На састанку је вођен конструктиван дијалог уз обострано уважавање учесника и констатацију да заједнички започети посао треба и довршити.

Министар је представницима Конфедерације изнео у најкраћим цртама суштину предлога за измене Закона, међу којима су уважени и предлози Синдиката Телекома „Србија“ од којих је најважнији подела бесплатних акција „Телекома Србија“ а.д. пре почетка процеса приватизације. Предвиђени рок за усаглашавање измена Закона и давање предлога на усвајање Влади Републике Србије јесте крај јануара 2010. године.

Најважније новине у предлозима за измене Закону су следеће:

  • Грађани и запослени ће добити бесплатне акције највреднијих српских предузећа пре почетка процеса њихове приватизације;

  • Грађанима ће бити емитoване и бесплатне акције Акцијског фонда;

  • Грађани ће моћи одмах по добијању да продају своје акције на берзи или да сачекају да Фонд откупи сопствене акције;

  • Уводи се обавеза да велики државни системи буду организовани као отворена акционарска друштва;

  • Планирана динамика поделе бесплатних акција: у 2010. години - акције НИС, Телекома, Аеродрома Београд и Обједињене акције фонда, а у 2011 години - акције ЕПС.

Договорено је да се одмах крене у формирање комисија у складу са потписаним Споразумом, од којих је за нас важна Комисија за процену вредности Предузећа у чијем раду треба да буду укључени и представници нашег синдиката. Посебан акценат је стављен на широј заједничкој кампањи на информисању и образовању грађана и запослених о акционарству и улози Удружења малих акционара, јер је заједничка процена да ће вредност акција највреднијих српских предузећа на берзи бити значајно већа од првобитне и да ће интересовање за њих бити велико.

Препоручујемо свима који ће добити бесплатне акције Предузећа „Телеком Србија“ а.д. да сачекају листирање акција на берзи, како би на транспарентан начин, у погодном тренутку, по најповољнијим условима и вишој цени од номиналне извршили евентуалну продају акција.

У складу са претходним позивамо запослене да приступе Удружењу власника акција и на тај начин сачувамо вредност својих акција и омогућимо себи и својој деци бољу будућност.

 

 


 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs