СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

06.01.10.:

САОПШТЕЊЕ

ОЦЕНА РАДНОГ УЧИНКА ЗАПОСЛЕНИХ

 

С обзиром да је крајем 2009. године спроведен поступак процене радне успешности / учинка запослених за 2009. годину, Синдикат Телекома „Србија“ је, као и ранијих година, дана 17.12.2009. године упутио допис Дирекцији за корпоративне послове, у коме смо истакли да је неопходно да се донесу акта на основу којих ће се вршити оцена радног учинка запослених, у складу са Колективном уговором, односно да је неопходно да генерални директор, уз претходну сагласност репрезентативних синдиката, утврди стандарде и нормативе за оцену радног учинка запослених. Посебно смо истакли да запослени нису упознати са критеријумима за оцењивање, нити их руководиоци накнадно обавештавају о резултатима оцењивања, а не добијају ни образложење оцене.

 

У одговору на наш допис директор Дирекције за корпоративне послове, г-дин Милан Мекић, нас је обавестио да ће ова Дирекција одмах након усвајања Буџета Друштва за 2010. годину, покренути поступак за израду аката о нормативима и стандардима за оцену радног учинка запослених. Истакнуто је да је методологија за оцену радног учинка, која се сада примењује, привремени модел који се примењује до израде аката о нормативима и стандардима за оцену радног учинка у Друштву, као и да оцене добијене применом овог модела нису од утицаја на одређивање зарада запослених.

 

Ранијих година смо указивали на то да се оцена радног учинка запослених, према Колективном уговору, мора вршити на основу норматива и стандарда, који се утврђују уз претходну сагласност репрезентативних синдиката, као и да свако оцењивање које се врши према методологији на коју ми нисмо дали сагласност, не може бити основ за одређивање зарада запослених и може се третирати као застрашивање запослених, узимајући у обзир да нису упознати са критеријумима за оцењивање, нису обавештавани о резултатима оцењивања, нити су добили образложење оцене. Приликом израде акта о оцени радног учинка инсистираћемо да се уведе оцењивање руководиоца од стране запослених (као што је пракса у свету), тако да ће руководиоци који су тенденциозно, без објашњења, субјективно оцењивали запослене сносити одговорност за овакав начин оцењивања радног учинка.

 

На иницијативу нашег синдикaта, Комисија за праћење примене одредби Колективног уговора је генералном директору доставила предлог за формирање комисије чији би задатак био израда предлога акта о оцени радног учинка запослених на основу смерница Комисије за праћење примене одредби Колективног уговора и истовремено предложила да се за ове потребе ангажују екстерни консултанти узимајући у обзир обим и сложеност материје.

 

Синдикат Телекома „Србија“ инсистираће да се оваква пракса одмах прекине и започне са израдом аката о нормативима и стандардима за оцену радног учинка запослених уз сагласност репрезентативних синдиката, јер се привремени модел оцењивања, који се примењује две године уназад, не може примењивати неограничено време. Став Синдиката Телекома „Србија“ је да је овакав начин оцењивања нерегуларан, односно неважећи.

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs