СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

10.02.10.:

Извештај са 51. седнице Управног одбора „Телекома Србија“а.д.

 

Седница је одржана дана 18.02.2010. у Београду, Таковска 2. са почетком у 10.40 часова. Седници су присуствовали сви чланови Управног одбора именовани од стране Оснивача и један члан Управног одбора именован од стране ОТЕ, са овлашћењем да гласа и у име другог, одсутног члана.

 

Тачка 1. Финансијски резултати за 2009. годину и реализација Бизнис плана 2009.

 

У 2009. години остварен је нешто већи пораст прихода од расхода. Овакав резузлтат је последица уштеда остварених великом контролом трошкова, чиме смо остварили пораст и EBIT (оперативна добит) и EBITDA у односу на 2008. годину.

 

Добит након опорезивања износи 15,5 милијарди динара (пораст за 193% у односу на 2008.). Позитиван утицај на висину профита имале су дивиденде од „Телекома Српске“ (5,1 милијарда динара) и смањење финансијских расхода због отплате дела кредита, пада стопе EURIBOR-а и мањих негативних ефеката курсних разлика у 2009. у односу на 2008. годину.

 

Што се тиче финансијских резултата, остварених по сегментима, фиксна телефонија још увек доноси највећи део прихода, али јој се мобилна сасвим приближила. Кад је реч о профитабилности, скоро сав профит долази из мобилне телефоније. Фиксна је, за разлику од 2008. године, пословала позитивно, а интернет и мултимедија још увек имају слабији финансијски резултат због огромних инвестиција. Допринос сегмента интернета укупном приходу више није занемарљив и види се да је то онај део тржишта услуга телекомуникација око којег ће се водити највећа битка између оператера који послују на српском тржишту.

 

Можемо закључити да је 2009. година била изузетно успешна пословна година за нашу компанију (поготову стога што су пословни резултати остварени у години велике економске кризе која је потресла свет), што даје одличну основу за даљи раст и развој предузећа, као и за успешно суочавање са конкуренцијом на свим пољима телекомуникационих услуга.

 

Тачка 2. Уговори са прозвођачима опреме

 

Потписивањем ових уговора Предузеће је обезбедило континуирани развој фиксне и мобилне телекомуникационе мреже, уз имплементацију најсавременијих техничких решења. Реализација ових (и осталих, раније потписаних) уговора обезбедиће да „Телеком Србија“а.д. остане регионални лидер у области телекомуникација.

 

Тачка 3. Договор везан за инвестиције
 

Тачка 4. Цене услуга

 

Управни одбор је, у складу са својим овлашћењима, донео одлуке којима се одређују цене неких телекомуникационих услуга. Дефинисани су нови садржаји и цене пакета IPTV услуга, као и цене услуга IN сервиса.

 

Представник запослених

у Управном одбору „Телекома Србија“а.д.

Љубомир Ковачев 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs