СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

23.10.10.:

ИЗВЕШТАЈ СА 55. СУПСТИТУИСАНЕ СЕДНИЦЕ
УО ТЕЛЕКОМА СРБИЈА
Буџет Предузећа
 

55. седница Управног одбора "Телекома Србија" била је заказана за 10. јануар са почетком у 12 часова. Приликом отварања седнице Председник УО је констатовао да седници присуствују сви чланови које је именовао већински акционар, а да не присуствује ниједан члан УО кога је именовао мањински акционар. После сат времена констатовао је да се представници мањинског акционара нису појавили и самим тиме не постоје услови за одржавање седнице. У складу са Статутом Предузећа председник УО је заказао супституисану седницу УО за 17. јануар са истим дневним редом.

 

55. супситуисана седница је одржана 17.01.2011. у Београду, Таковска 2, са почетком у 12 часова. Ни на тој седници није било представника мањинског акционара, тако да су одлуке доношене, у складу са Статутом Предузећа, већином гласова присутних чланова.

 

• Буџет Предузећа за 2011. годину
 

У 2011 години настављају се пословне активности ка повећању тржишног учешћа и степена пенетрације широкопојасног приступа интернету. Планиран је укупан број од 800.000 АДСЛ корисника и 151.000 корисника мобилног интернета на крају године. Са тиме би Телеком имао тржишно учешће од 59% а степен пенетрације широкопојасног приступа интернету на крају године би био 18,3 %.

 

У сегменту мобилне телефоније планирана су даља улагања у ГСМ и УМТС мрежу. Очекујемо 5.586.000 корисника на крају године, што би нам донело тржишно учешће од 57% и степен пенетрације мобилне телефоније у Србији од 134%.

 

Сегмент мултимедија треба да крај 2011 године дочека са 150.000 корисника, што би нам донело тржишно учешће од 11%, а стопа пенетрације би била 18,7 %. Планирано је и увођење нове услуге Web TV са 1000 корисника.

 

Саобраћај фиксне телефоније се планира за 5% нижи, а мобилне за 2 % виши него у 2010. години.

 

Приход је планиран у износу 3% већем него 2010, а трошкови за 1 % мањи. Повећање прихода ће остварити сегменти интернета и мултимедије. Очекује се износ профита сличан ономе из прошле године.

 

Политика зарада планирана је у складу са Закључком Владе Реп. Србије.
 

 

Инвестиције су планиране 7% ниже него у 2010. години. Односе се на инсталацију 60.000 дигиталних линија, 1480 км каблова приступне мреже, 780 км оптичке мреже, степен дигитализације мреже од 98,4 %, повеђање броја РБС и ЦДМА, проширење централа фиксне телефоније, даљи развој 3Г технолoгије и увођење услуге "number portability".

 

Коментаришући податке из предлога Буџета, председници репрезентативних синдиката су истакли следеће :

  • Оба репрезентативна синдиката се противе продаји Телекома и сходно томе предузимају одређене активности

  • У 2011 години неће бити новог запошљавања на неодређено време, чак ни да се замене радници који ће напустити Телеком

  • Око 1400 запослених ради по уговору о привременим и повременим пословима. Они имају много мање зараде него редовно запослени, немају право на учешће у добити, уговори им се продужавају сваких пар месеци. Сматрамо да су најбољи међу њима заслужили да буду примљени у стални радни однос. Стога се предлаже још један добровољни одлазак за стално запослене, а на места оних који оду запослити за стално оне који тренутно раде по уговору.

  • У 2011 години није предвиђено унапређивање запослених што ће деловати дестимулативно

  • Буџетом за 2011. годину није предвиђена набавка нијеног новог возила, што већ доводи Предузеће на руб функционисања и одржавања ТК мреже.

  • Потребно је да државни органи, као и менаџмент Телекома, ураде потребне послове како би запослени и грађани добили своје бесплатне деонице Телекома пре његове даље приватизације.

  • Зашто се смањују инвестиције

Председник СТС г. Мирослав Јоксимовић је предложио мораторијум на сва 3 могућа начина приватизације Телекома до 2013. године, када ће бити отплаћени кредити које је Предузеће подигло за куповину 65% Телекома Српске. Тада ће се видети колики ће бити профит Предузећа, и биће много јасније да не постоји ниједан разлог да се Предузеће даље приватизује. Говорећи о бесплатним акцијама, нагласио је да запослени и грађани морају доботи бесплатне акције пре даље приватизације Телекома, као што и пише у Закону. У противном, синдикати ће искористити сва легална средства да спрече продају Телекома.
 

Генерални директор је одговорио да су примедбе репрезентативних синдиката на месту, али да је Предузеће у специфичној ситуацији јер му предстоји даља приватизација, и да будући власник може ребалансом Буџета да исправи оно што мисли да треба кориговати.

 

Предложени Буцет је једногласно усвојен.

 

• Задужење генералног директора око акција
 

Управни одбор је донео одлуку којом се задужује генерални директор Друштва да, посредством надлежних организационих целина Друштва, обезбеди предузимање свих претходних радњи, неопходних за поступање Друштва, укључујући и припрему предлога за доношење одговарајућих одлука надлежних статутарних органа Друштва, како би се омогућила имплементација Одлуке Владе републике Србије о преносу акција без накнаде грађанима - носиоцима права, и запосленима и бившим запослнима предузећа "Телеком Србија".
 

Наиме, преносом власништва над деоницама већинског акционара са ПТТ на Владу Републике Србије урађен је само први у низу потребних корака да би грађани и запослени добили акције Телекома. Потребно је изменити оснивачка акта Друштва (променити форму из затвореног у отворено акционарско друштво), као и променити укупан број и вредност појединачне акције, јер сада постоји само 1.080.000 акција појединачне вредности 10.000 динара, а број грађана који треба да добију акције је већи од укупног броја постојећих акција Друштва.
 

• Цене
 

Управни одбор је донео Одлуку о утврђивању цена за закуп места у кабловској ТК канализацији у месној приступној мрежи (0,832 евра по метру кабла) и цена за закуп места на стубу у ваздушној приступној мрежи (0,578 евра за једно место на једном стубу).
 

Такође, УО је донео и Одлуку о утврђивању цена за закуп оптичких влакана у месној (25,6 дин по метру) и међумесној мрежи (5 евра по метру на рок од 15 година).
 

Све горе наведене цене примењиваће се само ако РАТЕЛ својом одлуком не пропише другачије цене.
 

• Односи са конкуренцијом
 

Управни одбор је донео и Одлуку којом се одобрава закључење уговора о закупу места у кабловској ТК канализацији у месној приступној мрежи са Друштвом за телекомуникације "Орион Телеком".
 

Такође, усвојена је и Одлука о заједничком коришћењу РБС локација са "Теленором". Ова одлука ће и нама и Теленору уштедети знатна средства, јер нема смисла да два оператера граде два стуба један поред другог. Слична Одлука је раније донесена и за ВИП.
 

Све горе наведене одлуке су једногласно усвојене. Седница је завршена у 14 часова.
 

Представник СТС у УО Телекома
Љубомир Ковачев

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
99web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs