СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

02.03.10.:

Извештај са 57. седнице Управног одбора Телекома Србија
 

Седница је одржана 28. фебруара у Београду, Таковска 2, са почетком у 13 часова. Седници су присуствовали сви чланови Управног одбора. Први пут је као представник ОТЕ-а у Управном одбору био г-дин Еврикос Сарсентис, који је заменио доскорашњег члана г-дина Параскеваса Пасиаса.

 

• Финансијски извештаји за 2010. годину
 

Управни одбор је, у складу са Законом и Статутом Предузећа, разматрао финансијске извештаје „Телекома Србија“ припремљене у складу са међународним стандардима и законима Републике Србије и ревидиране од стране независног ревизора, као и прелиминарне извештаје зависних предузећа. Управни одбор је финансијске извештаје „Телекома“ проследио Скупштини акционара на усвајање, а консолидовани финансијски извештаји ће бити разматрани у априлу, када зависна предузећа буду доставила комплетне и ревидиране финасијске извештаје.

 

Када Скупштина акционара буде усвојила ове извештаје, они ће постати јавни документ и тада ћемо објавити и најважније бројне вредности. Сада се може рећи да је „Телеком Србија“ у прошлој години пословао изузетно добро и остварио најбоље резултате од свог оснивања. Имајући у виду како су тешки били услови пословања у прошлој години, ови резултати још више добијају на значају.

 

„Телеком“ је у 2010. години пословао у условима дубоке економске кризе која је погодила све наше клијенте, у условима жестоке конкуренције на свим пољима делатности, и када неке одлуке регулаторног тела нису биле повољне за нас. Све те тешкоће су менаџмент и запослени у „Телекому“ савладали и постигли изузетан пословни резултат. Морам да нагласим да ревизор није имао ниједну квалификацију, већ четврту годину за редом. Према мишљењу независног ревизора, финансијски извештаји приказују истинито и објективно, по свим материјално значајним питањима, финансијску позицију Предузећа на дан 31.12.2010. године, као и резултате пословања и токове готовине.

 

После оваквих пословних резултата још више добија на тежини захтев репрезентативних синдиката да се „Телеком“ не продаје. Ко још продаје кокошку која носи златна јаја?

 

• Избор генералног директора „Телекома“
 

Влада Репубике Србије је својим закључком предложила Управном одбору да за генералног директора „Телекома Србија“ именује г-дина Бранка Радујка, дипл. правника из Београда.

 

Г-дин Радујко је поднео краћи извештај о свом раду у прве 3 године на месту генералног директора „Телекома“. У те 3 тешке године повећан је приход Предузећа за 20%, EBITDA за 35% и нето добит за 40%. Укупан дуг је смањен за 34%, смањен је и број запослених и то одласцима на добровољној основи. Укупне инвестиције у том периоду су биле 51 милијарду динара !!!, а акционарима је исплаћена дивиденда у износу од 158 милиона евра. Побољшан је cash-flow, а упркос жестокој конкуренцији задржан је удео Предузећа на тржишту.

 

Г-дин Радујко је обавестио Управни одбор о својој чврстој одлуци да, уколико буде именован за генералног директора, у свом другом мандату Предузеће води само до окончања процеса приватизације (без обзира на исход).

 

Председници репрезентативних синдиката су се захвалили г-дину Радујку на сарадњи у протекле 3 године. Та сарадња је оцењена као коректна, мада су контакти били у последње време нешто ређи него што је требало. Замерке су оне које смо изнели и приликом усвајања Буџета Предузећа за 2011. годину, а односе се на смањене инвестиције, недовољан број возила и потребу за додатним побољшањем организације Предузећа.

 

Синдикалци су истакли да и синдикати подржавају избор г-дина Радујка за генералног директора, чак и уз његову ограду да неће водити „Телеком“ после процеса приватизације, јер желе да задрже коректан однос са првим човеком менаџмента, пре свега зато што би промена генералног директора у овом осетљивом моменту била лоша и за Предузеће и за запослене.

 

Преседници синдиката су истакли да ће интензивирати активности усмерене против продаје „Телекома“, чувајући при томе интересе компаније и запослених. При томе очекују да г. Радујко не узме учешћа у активностима даље приватизације Предузећа, јер га у том случају не би подржали. Такође, од државе се захтева да престане да третира „Телеком Србија“ као јавно предузеће, јер „Телеком“ то није, има и страног акционара, послује у конкурентском окружењу и хендикепиран је (у односу на конкуренцију) захтевима државе да се подвргне одредбама Закона о јавним набавкама, да на захтев Повереника за информације или омбудсмана мора да јавно износи пословне тајне, да су зараде запослених под контролом државе, а за конкуренцију ништа од тога не важи. Ако се однос државе према „Телекому“ не промени у том смислу, наше предузеће убудуће неће моћи да се равноправно носи са конкуренцијом, нити да остварује овако добре пословне резултате.

 

• План набавки
 

Усвојен је план набавки Предузећа за 2011. годину. Констовано је да су набавке из године у годину све квалитетније, иако има још простора за побољшање Процедуре набавки, па је својм закључком Управни одбор обавезао пословдство да даље ради на том питању.

 

У преосталом делу седнице донесене су одлуке о промени цена појединих услуга и у ситнијим организационим променама у Функцији за интерну ревизију и у Функцији за логистику. Укинути су и огранци, јер закон више не обавезује „Телеком“ на такву организациону форму.

 

Седница је завршена у 16 часова.

 

ИНФО СЛУЖБЕ
РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА
 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
99web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs