СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

22.03.11.:

САОПШТЕЊЕ

ПРОДАЈА АКЦИЈА „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ А.Д. – ДАН ПОСЛЕ ПРОПАСТИ ТЕНДЕРА БЕСМИСЛЕН НАСТАВАК АГОНИЈЕ

 

С обзиром да је рок за достављање понуда за куповину 51% „Телеком Србија“ а.д. истекао 21.03.2011. године у 14,00 часова и да је достављена само једна једина понуда од Телеком Аустрије, која није у складу са условима тендера и да минималну цену од 1,4 милијарде евра нико није понудио, а да је цена од 900 милиона евра коју је понудио Телеком Аустрије нижа за 40% од минималне, као и да је понуђених 450 милиона евра за инвестиције у наредне три године знатно мање од досадашњих инвестиција „Телеком Србија“ а.д., сматрамо да је понуда Телеком Аустрије увредљива и непристојна, што је потврдио и г-дин Предраг Марковић, министар културе, медија и информационог друштва.

 

Самим тим мислимо да је Влада Републике Србије требало да огласи да тендер није успео и да га тиме оконча. Поступком Владе Републике Србије којим се једином понуђачу даје додатни рок од 15 дана да поправи своју понуду и ипак да 1,4 милијарде евра, сматрамо да цео процес постаје неозбиљан, јер би и осталих пет компанија које су откупиле тендерску документацију према овом принципу имале право, такође, да доставе своје понуде. При чему подсећамо да је циљ и план Владе Републике Србије био да се после тендера појави више купаца са понудама и да се путем аукције постигне знатно већа цена за 51% акција од минималне почетне цене, што додатно указује на то да накнадни рок чини процес продаје неозбиљним, а самим тим што је понуду доставио само један понуђач поступак губи смисао. Не знамо чиме је Телеком Аустрије са овако ниском понудом заслужио пружање прилике за додатне преговоре са Владом Републике Србије. Овим потезом Телеком Аустрије покушава да, на мала врата, од Антимонополске комисије добије дозволу да нелегално, то је свима јасно, постане највећи монополиста на српском телекомуникационом тржишту и владар комплетног телекомуникационог тржишта за мале паре, што држава Србија подстиче давањем додатног рока.

 

„Телеком Србија“ а.д. вреди знатно више од минималне почетне цене, тако да га не треба продавати, а нарочито не у условим економске кризе. О целом процесу продаје мислимо да је вођен потпуно погрешно и унапред био осуђен на пропаст. Овакви покушаји преговора са Телекомом Аустрије руше кредибилитет државе Србије и уводе Владу Републике Србије у нове и све веће грешке. Још једном позивамо на здрав разум и апелујемо да се што пре оконча поступак продаје и изађе из овог поступка колико-толико часно.

 

Закључак Владе Републике Србије је већ прекршен, па се питамо уколико Влада Републике Србије не поштује своје закључке и одлуке по овом питању, да ли се тиме доводе у питање и све остале одлуке и закључци Владе Републике Србије и да ли то значи да ни грађани не треба да поштују акте које доноси Влада Републике Србије.

 

О даљим активностима нашег синдиката обавестићемо вас након одлука о будућем деловању које ћемо донети у најкраћем могућем року.

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
99web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs