СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

27.06.11.:

ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ А.Д.
 

Седница Управног одбора „Телеком Србија“ а.д., којој је присуствовало седам чланова именованих од стране Оснивача и један члан именован од стране ОТЕ, одржана је дана 13.07.2011. године.

 

На седници су, између осталог, донете одлуке о избору председника Управног одбора, усвајању Ребаланса Буџета за 2011. годину и усвајању Пословне политике стимулисања добровољног одласка запослених из „Телеком Србија“ а.д..

 

У складу са препоруком Владе Републике Србије, за председника Управног одбора изабран је г-дин Бранко Радујко.

 

Управни одбор усвојио је нову Пословну политику стимулисања добровољног одласка запослених из „Телеком Србија“ а.д., која је у неким деловима боља од претходне и поред тога што нису усвојени сви захтеви репрезентативних синдиката. Генерални директор је изнео чврст став пословодства да текстом Пословне политике стимулисања добровољног одласка запослених није дерогиран Колективни уговор Друштва. Према усвојеној Пословној политици основица за утврђивање висине једнократне исплате за добровољни одлазак вршиће се према износима основних зарада нивоа/поднивоа за јануар месец 2011. године, док су циљне категорије запослених остале исте као у претходној пословној политици. Конкурс за добровољни одлазак запослених би требало да буде реализован у октобру месецу 2011. године.

 

Ребалансом Буџета за 2011. годину у делу који се односи на људске ресурсе предвиђен је пријем у радни однос 302 лица која обављају послове по основу уговора ван радног односа, што је условљено спровођењем добровољног одласка, као и пријем 75 екстерних извршиоца са високом стручном спремом. У делу који се односи на пословање Друштва створене су претпоставке да „Телеком Србија“ а.д. настави са динамичним развојем и задржи лидерску позицију на тржишту телекомуникација у Србији.

 

Када је реч о издвајању за примања запослених, председник Синдиката Телекома „Србија“ Мирослав Јоксимовић је изнео захтеве Извршног одбора Синдиката Телекома „Србија“ у погледу материјалног положаја запослених, и то:

  1. повећати месечни износ уплате за допунско пензионо осигурање до висине неопорезивог износа утврђеног законом, односно на 4.343,00 динара по запосленом, како је утврђено Споразумом;

  2. ступити у преговоре и започети израду новог система зарада, који ће се примењивати од јануара 2012. године;

  3. претварање учешћа у добити запослених у висини једне бруто зараде у 13 зараду, уз одговарајућу измену Колективног уговора;

  4. унапређење запослених који су одлуком руководиоца распоређени на радно место које има виши ниво/подниво зараде, од онога који стоји у њиховом уговора о раду;

  5. да пословодство и репрезентативни синдикати заједнички решавају питања запошљавања, напредовања, усавршавања, планирања каријере, стимулација, бонуса, награђивања, кажњавања и систематизације радних места.

У даљем обраћању председник Синдиката Телекома „Србија“ је навео да, уколико није могуће имплементирати наведене захтеве у Ребаланс Буџета, инсистира да исти буду саставни део записника са седнице, јер ће о њима пословодство и репрезентативни синдикати морати да се договоре пре краја текуће године, а најкасније до израде Буџета за 2012. годину.

 

Председник Синдиката Телекома „Србија“ посебно је истакао да је за успешну сарадњу репрезентативних синдиката и пословодства потребно поштовати све споразуме о материјалном положају запослених потписане од стране пословодства и репрезентативних синдиката, као и Колективни уговор Друштва, Споразум о обавезним компонентама у оквиру Социјалног програма које ће Влада захтевати приликом продаје дела акција у својини Републике Србије у Предузећу за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д. и друга акта и документа која су потписана од стране репрезентативних синдиката, пословодства и Владе Републике Србије или са којима се сагласила Влада Републике Србије.

 

У наставку седнице представник нашег синдиката у Управном одбору, Љубомир Ковачев, је прочитао комплетан допис, који је наш Синдикат упутио Управном одбору, са напред наведеним захтевима, као и са ставовима нашег Синдиката везаним за Пословну политику стимулисања добровољног одласка запослених, чиме је целокупан садржај одлуке Извршног одбора Синдиката Телекома „Србија“ постао део записника са 59. седнице Управног одбора „Телеком Србија“ а.д..

 

ИНФО СТС
 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
99web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs