РЕГИЈА "Београд" СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

26.10.11.:

Дводневни излет

Борско језеро – Црни Врх – Лазарева пећина – Царска бања - Милошев конак – Бор – Felix Romuliana

Од 21.10.2011. до 23.10.2011. Синдикалне организације Београд 1, Београд 2, Дирекција Предузећа и ИДР Службе и сектори су за четрдесетак својих чланова организовали дводневни излет на релацији Борско језеро – Црни Врх – Лазарева пећина – Царска бања – Милошев конак – Бор – Felix Romuliana, на коме су се уз дружење упознали са природним лепотама и историјским вредностима источног дела наше државе.

Иако нас је на путу пратило не баш лепо време, које нам је ипак дозволило шетњу у природи, наоружани одличним расположењем са пажњом смо слушали излагања водича и кустоса који су износили информације које нам допуњују утиске са овог путовања које ћемо вам пренети укратко из разлога да ако вас некада пут нанесе у овом правцу и Ви посетите ове природне феномене и значајна историјска места од којих су нека и најзначајнија у светској културној баштини.

Лазареву пећину изградила је подземна река која и даље пролази кроз њу. Укупна дужина испитаних канала пећине је приближно 10 км! У пећини су нађени предмети стари 3500 година који говоре о животу унутар пећине.

Минералне воде Брестовачке Бање коришћене су још у доба Римљана и Византије. За време Турака, Бања је била врло позната у Видинском пашалуку. О томе говоре записи геолога, археолога, путописаца, историчара, географа… као и остаци три купатила – амама тада подигнутих, од којих је само једно сачувано до данашњих дана – налази се у центру Бање.

После ослобођења Тимочке крајине од Турака, 1833, Бања постаје значајно лечилиште Кнежевине Србије. Кнегиња Љубица, посећује, са синовима Бању 1834, а већ следеће године и књаз Милош Обреновић где гради конак 1837 године, који смо посетили.

Последњег дана у повратку смо посетили и Феликс Ромулијану где смо од кустоса музеја Зајечара Боре Димитријевића, на изнад свега занимљивом излагању, сазнали да је на овим нашим просторима рођено ни мање ни више 17 римских императора сто је чак петина свих. Felix Romuliana један је од археолошких локалитета на 600 километара дугом путу римских царева кроз Србију, како је назван туристички програм, који побуђује велико интересовање туриста у свету. Када су пре два века започела археолошка истраживања, стручњаци су сматрали да је реч о војном логору, а онда се испоставило да је Гамзиград раскошна палата, која спада међу малобројне репрезентативне споменике дворске архитектуре Римске империје које су у рангу и са налазиштима у Риму. Палату је градио Император Галерије који је владао по узору на цара Диоклецијана, и планирао да, када се повуче са престола, живот настави у палати, коју ће саградити у крају одакле је потицао. По уметничким дометима мозаика и декоративне архитектонске пластике, Гамзиград представља врхунско достигнуће касне антике, као периода у коме се центри моћи померају са запада на исток.

Поздрав свим колегама и са позивом да и у будуће заједно уз дружење, упознајемо све скривене лепоте наше Србије!

Погледајте:

СТС СО Београд 1,