СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА

27.01.12.:

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА ЗАДОВОЉАН ОТКУПОМ АКЦИЈА

 

Синдикат Телекома Србије задовољан је због преузимањем акцијама компаније од грчког ОТЕ-а за које се залагао још од 1997. године.

 

Председник тог синдиката Мирослав Јоксимовић је казао да преузимање акција представја завршетак борбе која траје од, како је навео, "накарадне" продаје мањинског удела у Телекому Грцима и Италијанима 1997. године.

 

"Највеће задовољство синдиката је што је Телеком коначно 100 одсто у власништву државе", казао је он. Истакао је да је пакет од 20 одсто акција Телекома плаћен 380 милиона евра, што је мање него што је ОТЕ очекивао.

 

Како је додао, ОТЕ је очекивао 560 милиона евра за акције, на основу почетне цене од 1,4 милијарде евра за 51 одсто акција Телекома Србије на неуспелом тендеру.

 

Јоксимовић је навео да синдикат није против мешовитог власништва у Телекому јер је то прихватио самим потписивањем уговора о подели бесплатних акција.

 

Он је прецизирао да ће грађани добити 15 одсто акција Телекома, а садашњи и бивши запослени добиће, према рачуници Синдиката, 7,6 одсто акција, што значи да ће држава имати око 77 одсто акција Телекома.

 

"Једино што ми захтевамо од државе је да Телеком никад не буде већински продат и да држава остане власник", казао је Јоксимовић.

 

Како је истакао, приватизације телекомуникационих компанија у региону показале су да се преполовљавао број запослених, да су смањиване плате, да ни претплатници нису имали користи јер су цене порасле, а услуге нису квалитетније него у Србији.

 

Јоксимовић је оценио да је ОТЕ имао добру улогу у компанији јер је као и било који мањински власник био контрола и бринуо о профиту.

 

Јоксимовић је казао да ће синдикат као предствник запослених који су власници акција Телекома, тражити место у будућем надзорном одбору компаније.

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
99web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs