СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

28.02.12.:

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА „СРБИЈА“
- АКЦИЈЕ ДО КРАЈА МАРТА -

 

Данашњој седници Председништва Синдиката Телекома „Србија“, присуствовали су председник Управног одбора „Телеком Србија“ а.д. Љубомир Рајшић и генерални директор „Телеком Србија“ а.д. Бранко Радујко, као и представник Синдиката Телекома „Србија“ у Управном одбору Предузећа Љубомир Ковачев.

 

 

 

 

Главна тема састанка била је подела бесплатних акција. По речима генералног директора Предузећа и председника Управног одбора Предузећа не постоје никакве законске, нити било које друге препреке, за поделу бесплатних акција, које ће бити подељене до краја марта месеца. Запослени и бивши запослени ће по закону добити акције у почетној вредности од 200 еура по години стажа, што ће сигурно износити укупно за све запослене и бивше запослене преко 7 % акција „Телеком Србија“ а.д, а на основу процене вредности капитала Телекома која је обављена приликом преузимања пакета акција грчког акционара. Председник Управног одбора Предузећа је посебно истакао да је наш синдикат још пре пар месеци указивао на проблеме који могу настати у процесу поделе акција везано за процењену вредност компаније, са којима се Управни одбор сада сусрео, али ће ови проблеми бити превазиђени и неће бити препрека за поделу акција.

Запослени и бивши запослени свих великих предузећа, чије су акције подељене по ранијем закону (ДИВ, ДИН, Апатинска пивара и други), добили су акције у почетној вредности од 400 немачких марака по години радног стажа, што је у тренутку преласка на евро било једнако износу од 200 евра, дакле, почетна вредност њихових акција је била иста као и почетна вредност акција запослених и бивших запослених „Телеком Србија“ а.д.. Међутим, са продајом државног пакета акција наведених предузећа, вредност њихових акција се драстично повећала, а ми смо наравно били против продаје државног пакета акција „Телеком Србија“ а.д. из многобројних познатих разлога.

Кретање цене акција „Телеком Србија“ а.д. на тржишту након поделе зависиће од понуде и тражње и пословања и добити Предузећа. Уколико велики број власника акција буде желео да прода своје акције одмах након поделе, то може довести до смањења вредности акција, али очекујемо повећање вредности акција у наредном периоду и зато је мишљење нашег синдиката да запослени и бивши запослени не треба одмах да продају своје акције, уколико им та средства нису преко потребна.

Поред поделе бесплатних акција, говорило се и о веома битним темама за пословање „Телеком Србија“ а.д. као што су: финансијски извештај „Телеком Србија“ а.д., који је усвојен на данашњој седници Управног одбора, план набавке, стимулативно награђивање запослених, поновно увођење пасивног дежурства, стамбени кредити, едукација запослених, спортска рекреација, и то:

  • Финансијски извештај „Телеком Србија“ а.д. – на седници Управног одбора Друштва, која је одржана у току данашњег дана, усвојен је финансијски извештај, који показује да је „Телеком Србија“ а.д. и у 2011. години остварио рекордну добит.

  • Набавка службених возила – на седници Управног одбора Друштва усвојен је и План набавки, којим је предвиђенa поред осталих набавки и набавка нових возила, тако да се може очекивати да у току јуна месеца 2012. године буде реализована прва набавка возила.

  • Награђивање запослених – у плану је увођење новог софтвера који ће омогућити побољшање система оцењивања радног учинка запослених и обезбедити објективније и реалније оцењивање запослених, што ће довести и до стимулативнијег и реалнијег награђивања крајем ове године.

  • Пасивно дежурство – разматрано је поновно увођење пасивног дежурства и могућност планирања у Ребалансу Буџета за 2012. годину средстава за ову намену. Показало се да се пасивним дежурством постижу бољи ефекти и успешније обезбеђује континуирани процес рада него што је то могуће са садашњом организацијом радног времена. 

  • Стамбени кредити – договорено је да се поступи по иницијативи нашег синдиката за реализацију средстава предвиђених буџетом за ове намене и да се формира Комисија која ће се састати у току следеће недеље, у циљу омогућавања запосленима да и у будуће узимају стамбене кредите под повољнијим условима.

  • Едукација запослених – договорено је да се побољша едукација запослених, ради постизања веће ефикасности рада и подизања нивоа знања и стручности запослених.

  • Спортска рекреација – спортска рекреација запослених ће се спровести у сарадњи са репрезентативним синдикатима, како би се постигла већа ефикасност у реализацији средстава предвиђених за ову намену.

ИНФО СТС

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
99web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs