СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

23.04.12.:

УПИС АКЦИЈА И ИСПЛАТА УЧЕШЋА У ДОБИТИ


 

Због застоја у подели бесплатних акција „Телеком Србија“ а.д., који је настао јер су постојале разлике у тумачењу Закона о подели бесплатних акција и проблеми око утврђивања почетне вредности акција, председници репрезентативних синдиката Мирослав Јоксимовић и Славољуб Кандић у четвртак, 19.04.2012. године, имали су састанак у Министарству економије и регионалног развоја. Састанку су присуствовали министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, државни секретар у министарству економије и регионалног развоја Бранислав Зец, државни секретар у министарству финансија Душан Никезић, извршни директор Агенције за приватизацију Зора Илић, председник Управног одбора „Телеком Србија“ а.д. Љубомир Рајшић, генерални директор Бранко Радујко и председници репрезентативних синдиката.

 

Подсећамо да је много пута до сада одлагана подела акција, највише због куповине акција ОТЕ-а. Како је куповина акција ОТЕ-а била нужна, јер би због компликоване власничке структуре поступак поделе акција био отежан, скоро онемогућен, у циљу омогућавања поделе акција, репрезентативни синдикати су се сагласили са овом куповином и прихватили одлагање поделе акција до окончања поступка куповине. Међутим, након тога опет је дошло до застоја у поступку поделе акција, и поред изјава генералног директора и премијера да ће акције бити подељене у периоду од 15.04. до 20.04.2012. године, тако да је ради решавања насталих проблема и превазилажења ове ситуације одржан састанак у Министарству економије и регионалног развоја.

 

Захваљујући одржаном састанку отклоњене су недоумице и, према мишљењу свих учесника састанка, пронађено је решење за поделу акција, тако да је договорено да акције буду уписане пре избора и то по вредности коју смо очекивали, за шта смо добили уверавања од свих учесника састанка. Одлучено на овом састанку обавезује све надлежне.

 

Као основ за поделу акција узета је процењена вредност „Телеком Србија“ а.д. од 2,278 милијарди евра, а почетна вредност једне акције је 2,27 евра у динарској противвредности по средњем курсу НБС. Све ово утврђено је Закључком о подели бесплатних акција „Телеком Србија“ а.д., који је Влада Републике Србије усвојила у петак, 20.04.2012. године.

 

Грађани ће добити акције у вредности преко 60 евра, а запослени и бивши запослени ће имати првог дана трговања на берзи почетну вредност акција од најмање 200 евра по години радног стажа. Број година радног стажа за које ће запослени и бивши запослени добити акције утврђен је закључно са 2008. годином, а 35 година је максималан радни стаж за који ће добити акције.

 

Након што је више пута одлагана, јер се чекао Закључак Владе о подели бесплатних акција, седница Управног одбора "Телеком Србија" а.д. је одржана у петак 20.04.2012. године и на њој су донете све одлуке потребне за поделу акција. Истог дана, одмах по завршетку седнице Управног одбора, одржана је седница Скупштине акционара на којој су усвојене све одлуке које је предложио Управни одбор и задужено је пословодство да што хитније преда сва неопходна документа и одлуке Агенцији за привредне регистре, Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности и другим надлежним институцијама, да би се подела акција реализовала у предвиђеном року, а најкасније до 04.05.2012. године.

 

Почетак трговине акцијама на берзи зависи од ажурности „Телеком Србија“ а.д. и Централног регистра.

 

Репрезентативни синдикати ће наставити да прате спровођење поступка уписа акција, који се сада не може више зауставити. Свим релевантним чиниоцима смо ставили до знања да нећемо дозволити неспровођење одлука Владе и „Телеком Србија“ а.д. у предвиђеном року.

 

Скупштина акционара „Телеком Србија“ а.д. је донела све потребне одлуке за исплату запосленима фиксног и варијабилног дела учешћа у добити „Телеком Србија“ а.д., која ће бити извршена најкасније до 27.04.2012. године, иако је Управни одбор усвојио предлог одлуке за исплату још 02.04.2012. године.

 

ИНФОРМАТИВНЕ СЛУЖБЕ
РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs