СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

04.05.12.:

НАШИХ 15 ГОДИНА

 

 

Почетком јуна 1997. године, када је основано Предузеће за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д., основан је и Синдикат Телекома „Србија“.

 

Због продаје „Телеком Србија“ а.д. Италијанима и Грцима, која се догодила преко ноћи и чињенице да смо тада због ћутања синдиката остали без права на акције, тридесетак најхрабријих запослених почетком јуна 1997. године је основало Синдикат Телекома „Србија“ са жељом да буде прави, модеран, другачији, синдикат који ће донети промене на синдикалној сцени Србије. Синдикат Телекома „Србија“ је основан са циљем да остваримо право на бесплатне акције, потпишемо колективни уговор, побољшамо материјални положај запослених и заштитимо достојанство запослених.

 

Прво пословодство „Телеком Србија“ а.д., а потом и тадашња власт, у идејама и деловању нашег синдиката препознају опасност по себе. Малтретирали су нас, забрањивали рад синдиката, а запослене застрашивали, тако да многи нису смели ни да разговарају са нама, а поготово не да постану наши чланови. Руководству синдиката, изабраном на првој изборној Скупштини 16. јуна 1997. године у Београду, био је забрањен улазак у зграде ПТТ-а, односно „Телеком Србија“ а.д.. Због сталног прогона и шиканирања састајали смо се у приватним становима.

 

Прва наша тужба била је највећим делом написана на клупи у парку. Писали смо уставним судовима Југославије и Србије и тражили преиспитивање уставности и законитости измена и допуна Закона о системима веза, којим је, потпуно нелегално, створен некакав правни основ за продају „Телеком Србија“ а.д.. То је истовремено била и наша прва акција!

 

Имали смо око 800 чланова, најхрабријих у „Телеком Србија“ а.д.. Када су се запослени коначно ослободили страха и страховладе, почињу да се окрећу нашем синдикату у коме препознају организацију која ће искрено и поштено заступати интересе свих запослених, а на првом месту интересе чланова синдиката.

 

Од компаније која је у децембру 2000. године имала дуг од 13 милијарди динара и застарелу технику и опрему, данас смо најуспешнија телекомуникациона компанија у Југоисточној Европи, са рекордном добити у 2011. години, при чему послујемо на либерализованом тржишту. Успеху компаније допринела је и куповина Телекома Републике Српске, коју је наш синдикат подржао, залагањем за идеју ширења „Телеком Србија“ а.д. у региону.

 

Својом активношћу у делу побољшања социјалног статуса запослених многобројним протестима и штрајковима, изборили смо право да имамо свог представника у Управном одбору „Телеком Србија“ а.д. и право запослених на учешће у добити која се исплаћује од 2004. до 2012. године.

 

Били смо иницијатор и творци првог правог Колективног уговора после политичких промена, који је потписан 18. јула 2002. године. У међувремену, формирана је заједничка комисија састављена од представника синдиката и пословодства, која је била задужена да прати примену и спровођење Колективног уговора. 2006. године потписан је нови Колективни уговор, један од најбољих у региону, који је и даље на снази.

 

Такође, схватајући значај допунског пензионог осигурања, инсистирали смо на његовом увођењу, тако да се допунско пензионо осигурање већ неколико година уплаћује запосленима.

 

Залагањем нашег синдиката, спроводи се добровољни одлазак запослених из предузећа, почев од 2004. године и од тада је принцип добровољности једини начин рационализације броја запослених.

 

Иницирали смо и водили преговоре у вези усвајања Закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују, који је након наше вишегодишње борбе коначно усвојен крајем 2007. године. Захваљујући усвајању овог Закона запосленима, бившим запосленима и грађанима су у мају месецу 2012. године подељене акције без накнаде „Телеком Србија“ а.д., на шта смо посебно поносни јер је то био и један од циљева ради чијег остваривања је и основан наш синдикат. Како бисмо интересе малих акционара заштитили на најбољи начин, 2008. године смо основали Удружење власника акција „Телеком Србија“ а.д..

 

Од тренутка када смо сазнали за намеру Владе Републике Србије да прода део „Телеком Србија“ а.д., наш синдикат се изричито и аргументовано противио томе и у обраћању државним званичницима, стручној јавности и грађанима упозораво на последице евентуалне продаје. Истовремено смо инсистирали на потписивању Социјалног програма који ће гарантовати права запослених, очување броја запослених у одређеном року и висину отпремнине у случају смањења броја запослених. Након доношења одлуке Владе Републике Србије о продаји „Телеком Србија“ а.д., организовали смо велики протест против продаје. Након дуготрајних преговора са представницима Владе Републике Србије потписали смо Споразум о обавезним компонентама Социјалног програма, који је постао саставни део тендерске документације и био обавезујући за сваког евентуалног купца. 2012. године подржали смо куповину 20% акција ОТЕ – а од стране „Телеком Србија“ а.д. Све наведене активности које смо предузели уродиле су плодом и „Телеком Србија“ а.д. је данас 100% српска компанија.

 

Препознали смо значај удруживања са другим синдикатима, како на нивоу Републике Србије тако и на европском нивоу. 2003. године основали смо Конфедерацију слободних синдиката, заједно са другим синдикатима из јавног сектора , која се 2012. године изборила да постане репрезентативна синдикална централа на територији Републике Србије и тиме учествује у раду Социјално - економског савета, као и у доношењу и спровођењу закона. 2006. године, постали смо чланица ЕУРОФЕДОП – а, Европске централе синдиката јавног сектора, у којој имамо значајну улогу у оквиру Већа поште и телекомуникација које окупља синдикате европских телекомуникационих компанија.

 

Данас, након 15 година постојања, можемо са поносом рећи да смо, поред свих препрека на које смо наилазили и проблема са којима смо се суочавали, успели да остваримо постављене циљеве.

 

Нашем успеху допринели су сви чланови и руководство синдиката на челу са председницима синдиката пок.Зораном Мрваљевићем, у периоду од 1997. године до 2005. године, Ивицом Цветановићем, у периоду од 2005. године до 2007. године и садашњим председником Мирославом Јоксимовићем, почев од 2007. године.

 

ИНФО СТС

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs