28.12.12.:

НАДЗОРНИ ОДБОР „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ А.Д.
УСВОЈИО БУЏЕТ „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ А.Д. ЗА 2013. ГОДИНУ

На седници Надзорног одбора „Телеком Србија“ а.д. која је одржана данас, 28.12.2012. године, усвојен је Буџет „Телеком Србија“ а.д. за 2013. годину, у који су имплементирани услови из Споразума репрезентативних синдиката и пословодства о материјалном положају запослених у „Телеком Србија“ а.д. у 2013. години, који је потписан дана 17.12.2012. године.

Буџетом „Телеком Србија“ а.д. за 2013. годину је предвиђено следеће:

1. повећање основних зарада запослених за 5% почев од зараде за јануар месец 2013. године;

2. право запослених на исплату средстава у висини од 40% просечног бруто трошка зараде запослених за 2013. годину, која ће се реализовати у априлу 2013. године. На исплаћена средства плаћају се сви припадајући порези и доприноси за социјално и пензијско осигурање, тако да ће сваком запосленом бити уплаћено 40% просечне нето зараде.

Поред наведеног, Споразум репрезентативних синдиката и пословодства предвиђа и следеће:

1. додатна средства за исплату, чија ће висина зависити од пословања Друштва у 2013. години, тако да би, поред 40% зараде исплаћене у априлу 2013. години, било исплаћено још додатних 30% или 60% зараде у зависности од пословања Друштва у 2013. години. Додатна средства биће обезбеђена Ребалансом Буџета за 2013. годину уколико Друштво буде успешно пословало, а исплата ових средстава би се реализовала у децембру 2013. године. Наведено право биће дефинисано кроз измену Колективног уговора;

2. уколико стопа инфлације за јануар-септембар 2013. године буде изнад 6% приступиће се преговорима о повећању основних зарада у Друштву.

Након дугогодишњег залагања Синдиката Телекома „Србија“, Споразумом са пословодством је први пут предвиђено увођење 13-те зараде, које ће се дефинисати кроз измене Колективног уговора Друштва, а чија ће висина зависити од пословања Друштва. На ову зараду плаћаће се сви припадајући порези и доприноси за социјално и пензијско осигурање. С обзиром да више нема услова за исплату учешћа у добити запосленима на начин на који се исплаћивало ранијих година, већ ће запослени, као акционари имати право на дивиденду уколико буде исплаћивана, на предлог и инсистирање нашег синдиката изменом Колективног уговора дефинисаће се право на 13-ту зараду.

ИНФО СТС