СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

03.02.16.:

 

ПОЈАШЊЕЊЕ У ВЕЗИ ИСПЛАТЕ ДИВИДЕНДЕ

 

Због честих позива чланова синдиката и осталих акционара „Телеком Србија“ а.д. у вези исплате дивиденде за 2015. годину и нетачних информација које се преносе, а узимајући у обзир да су за 2013. и 2014. годину била исплаћене привремене дивиденде (међудивиденде), ради појашњења истичемо следеће:

 

  1. Према Закону о привредним друштвима и Статуту „Телеком Србија“ а.д. након усвајања годишњег финансијског извештаја, скупштина акционара доноси одлуку о расподели добити и може донети одлуку о исплати дивиденде. Имајући у виду да је рок за предају финансијског извештаја за 2015. годину до краја јуна 2016. године, скупштина акционара до тада мора донети одлуку о усвајању финансијског извештаја за 2015. годину, чиме се стичу услови за доношење одлуке о исплати дивиденде.

  2. Такође, према Закону о привредним друштвима акционарско друштво може донети одлуку о исплати привремене дивиденде у било које време између редовних седница скупштине, ако извештаји о пословању друштва и његови финансијски резултати јасно показују да је друштво у периоду за који исплаћује међудивиденду остварило добит и да су расположива новчана средства друштва довољна за плаћање те међудивиденде. Према одредбама Статута „Телеком Србија“ а.д. одлуку о расподели привремене дивиденде (међудивиденде) доноси Надзорни одбор „Телеком Србија“ а.д. у складу са законом. Ово право на исплату привремене дивиденде (међудивиденде) „Телеком Србија“ а.д. је користио приликом исплате међудивиденде за 2013. и 2014. годину.

Исплата привремене дивиденде (међудивиденде) није обавеза акционарског друштва, већ могућност коју под одређеним условима акционарско друштво може користити, када околности налажу ванредну превремену исплату дивиденде.

 

С обзиром на то да Надзорни одбор „Телеком Србија“ а.д. није донео одлуку о исплати привремене дивиденде (међудивиденде) за 2015. годину, остаје као могућност да скупштина акционара „Телеком Србија“ а.д., након усвајања финансијског извештаја за 2015. годину, донесе одлуку о расподели добити и исплати дивиденде.

 

Истичемо да, према Закону о буџету Републике Србије за 2016. годину, привредна друштва у којима Република Србија има учешће у власништву дужна су да најкасније до 30. новембра у буџет Републике Србије уплате најмање 50 % сразмерног дела добити по завршном рачуну за 2015. годину, који у складу са законом припада Републици Србији као члану друштва. Изузетно ову обавезу нема привредно друштво које донесе одлуку да остварену добит не распоређује, а расположива средства употреби за финансирање инвестиција.

 

Напомињемо да скупштину акционара чине представници Владе Републике Србије, тако да ће они донети одлуку да ли ће расподелити добит и исплатити дивиденду или ће ова средства употребити за финансирање инвестиција.

 

Дакле, исплата дивиденде није обавеза, већ Влада Републике Србије, као већински акционар, доноси одлуку о томе да ли ће се исплатити дивиденда или ће добит користити за инвестиције. Уколико Влада Републике Србије донесе одлуку о исплати дивиденде онда ће дивиденда бити исплаћена свим акционарима (држави, запосленима, бившим запосленима и грађанима), што може бити пре јуна 2016. године, али и после тога.

 

О датуму одржавања седнице Скупштине акционара „Телеком Србија“ а.д. и материјалу за седницу сви акционари се могу информисати путем интернет странице „Телеком Србија“ а.д. и дневних новина, јер се позив за седницу Скупштине објављује на интернет страници Друштва, интернет страници регистра привредних субјеката и на интернет страници регулисаног тржишта, односно мултилатералне трговачке платформе где су укључене акције Друштва и то најкасније 30 (тридесет) дана и најраније 60 (шездесет) дана пре дана одржавања редовне седнице Скупштине и најкасније 21 (двадесетједан) дан и најраније 30 (тридесет) дана пре дана одржавања сваке ванредне седнице Скупштине, где се објављује без прекида током овог времена до дана одржавања одговарајуће седнице Скупштине, као и у једном високотиражном дневном листу који се дистрибуира на целој територији Републике Србије, најмање 30 (тридесет) дана и највише 60 (шездесет) дана пре дана одржавања годишње седнице Скупштине, и најмање 21 (двадесетједан) дан и највише 30 (тридесет) дана пре дана одржавања сваке ванредне седнице Скупштине.

 

Позивамо чланове синдиката и све акционаре да не слушају разне дезинформације и приче које се пласирају на принципу рекла – казала, а са којима смо се већ сусретали приликом поступка продаје и које преносе углавном иста лица која увек имају наводну информацију из „прве руке“ (на пример неки су продали „Телеком Србија“ још 2003., 2011., 2015. год., па судећи по њиховим „информацијама“ ми смо већ продати), већ да се информишу путем сајта нашег синдиката и сајта „Телеком Србија“ а.д..

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs