СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

29.03.16.:

 

САОПШТЕЊЕ

 

Све активности против продаје „Телеком Србија“ а.д. организовала су и спроводила два репрезентативна синдиката у „Телеком Србија“ а.д., који укупно од око 8.000 запослених, имају заједно око 6.500 чланова. Анимирали смо јавност, скупили и предали потписану Петицију против продаје „Телеком Србија“ а.д., организовали протест и друго.

 

Остваривању нашег циља да се „Телеком Србија“ а.д. не прода помогле су многе политичке странке, нарочито Двери и ДСС, као и друге организације, међу којима је од велике помоћи била Академија инжењерских наука, затим еминентни економисти, академици и многе друге јавне личности. Такође, према свим анкетама око 70% грађана Србије је било против продаје „Телеком Србија“ а.д.. Ми смо се по окончању процеса који се завршио тако што смо остварили свој циљ да „Телеком Србија“ а.д. не буде продат, свима јавно захвалили па и Дверима и ДСС.

 

Након доношења одлуке да се одустаје од продаје „Телеком Србија“ а.д., наставили смо да обављамо своје синдикалне активности и да решавамо многобројне проблеме у компанији, односно наставили смо тамо где смо стали пре најављивања продаје. У статутима већине синдиката у Србији забрањено је политичко деловање, тачније „странчарење“. Наравно, синдикат се на неки начин бави политиком, али искључиво синдикалном политиком која је утолико комплекснија од страначке, јер је у питању социјално-економска политика и заштита права радника и чланова синдиката, која се спроводи у овим тешким временима за синдикализам и радништво у целој Европи. У нашем синдикату као и у свим великим синдикалним централама (КСС, СССС, УГС Независност) чланови синдиката су симпатизери, а неки и активисти свих политичких странака у Србији, било да су позиција или опозиција. Зато и не желимо да се стављамо на страну ни једне странке, да правимо незадовољство и поделе у чланству, већ желимо да чланове окупимо око заједничког циља, а то је заштита радника независно од тога ко је на власти.

 

Ми смо урадили све што је у нашој моћи да убедимо Владу Републике Србије да продаја „Телеком Србија“ а.д. није добра ни за државу, ни за грађане, ни за раднике „Телеком Србија“ а.д.. Своју активност усмерили смо на неколико важних тачака које су се показале исправне и због којих, на крају крајева, „Телеком Србија“ а.д. није ни продат, а то су:

  1. Залагање за што јачи социјални програм, као вид заштите запослених, који би у случају продаје и проглашења вишка добили што већу отпремнину, али и као начин за одвраћање купца од јефтине куповине и масовног отпуштања запослених, јер би у том случају морао да издвоји велики новац.

  2. Успели смо да убедимо представнике Владе Републике Србије (премијера и министре) да у овом тренутку цена „Телеком Србија“ а.д. није адекватна његовој правој вредности и ономе што он у овом тренутку доноси држави Србији заједно са својим ћеркама фирмама („Телеком Српске“ а.д. Бањалука, „МТЕЛ“ д.о.о. Подгорица, „Телус“ а.д. Београд, „HD-WIN“ д.о.о. Београд, „МТС банка“ а.д. Београд, Dimedia group s.a. Женева, „Go4yu“ д.о.о. Београд, TS:NET B.V. Амстердам). Такође, смо у јавности отворили питање које нико пре нас није поставио, а то је колики проценат „Телеком Србија“ а.д. се продаје и за коју цену. До тада се мислило да се продаје 58% „Телеком Србија“ а.д. и да цена за тај проценат није мала. Истовремено смо покренули питање 20% акција које су у власништву „Телеком Србија“ а.д. и предложили поделу ових акција постојећим акционарима сразмерно учешћу у власничкој структури компаније (држави би припало додатних 14,5%, грађанима 3,75% и запосленима и бившим запосленима 1,75%). Подела 20% акција је од изузетног значаја за продају, јер би се тада тачно знало да држава има 72,5%, а не 78%, јер је очигледно да су купци хтели да купе 78% акција по цени за 58%. Цена коју су заинтересовани купци понудили за 78% акција је према нашем мишљењу била прениска и утицала је на то да се одустане од продаје.

  3. Заједно са другим репрезентативним синдикатом, Јединственим синдикатом Телекома Србија, анимирали смо јавност, која је већим делом стала на нашу страну.

  4. Организовали смо потписивање петиције против продаје „Телеком Србија“ а.д. и сакупили и предали потписе грађана, у чему су нам значајно помогле све напред наведене странке, организације и појединци, а у највећој мери Двери и ДСС на чему смо им захвални.

  5. Добро смо организовали и успешно спровели мирни протест испред Владе Републике Србије и Председништва, на коме су нам се придружили чланови различитих политичких странака, укључујући и чланове владајућих станака, као и неопредељени грађани, али напомињемо да су више од 2/3 учесника протеста били наши радници, односно чланови два репрезентативна синдиката.

Мислимо да су свих пет наведених тачака биле кључ да се на један нормалан и цивилизован начин објасни грађанима Србије и целокупној јавности и наравно Влади Републике Србије да је исправан наш став да није добро продати „Телеком Србија“ а.д.. Иако су многи мислили да је све унапред завршено и да је наша борба узалудна, међу којима је било и запослених у „Телеком Србија“ а.д., заједно са свима онима који су нам веровали успели смо у томе да „Телеком Србија“ а.д. не буде продат.

 

Што се тиче споразума који је потписан између Двери, ДСС и Самосталног синдиката Телекома, будући да је вест у медијима гласила да је потписник споразума Синдикат Телекома, морамо да напоменемо, ради истине, да два репрезентативна синдиката у „Телеком Србија“ а.д. која имају укупно 6.500 чланова од 8.000 запослених, нису потписали, нити ће потписати споразум са било којом политичком странком, нарочито не пред изборе.

 

Свако има право да потписује споразуме са киме год хоће, па и са Самосталним синдикатом Телекома, који је нерепрезентативни синдикат са 14 чланова, и уколико је некоме у интересу такав споразум, ми немамо ништа против.

 

Међутим, морамо да напоменемо да у наслову вести агенције Бета речи „Синдикат Телекома“ могу значити да је један од два репрезентативна синдиката или да су чак оба потписалa споразум са Двери и ДСС и тиме се могу довести у заблуду запослени и јавност, иако то није истина. Поједини запослени су читајући наслов и чувши вест на Дневнику помислили баш ово што смо навели, а то је да смо ми потписали овај споразум, тако да је ред да то демантујемо.

 

ИНФО СТС

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs